Jak prawidłowo używać kamienia do pizzy?...
Komentarze: 0
Zakup porządnego kamienia do pizzy to tak naprawdę połowa drogi do sukcesu, ponieważ bardzo ważną kwestią jest także jego prawidłowe użytkowanie. Przed pieczeniem pizzy pamiętać należy przede wszystkim o tym, aby rozgrzać najpierw kamień. W tym celu należy włożyć go do piekarnika na około 0,5 godziny. Temperaturę należ ustawić na maksymalną wartość. Warto wspomnieć również i o tym, że kamień do pizzy powinien znajdować się na niskim (ale nie na najniższym) poziomie w piekarniku. Osoby, które chcą zapiekać pizzę od góry grillem, powinny dać kamień nieco wyżej.
O czym należy pamiętać?
W pierwszej kolejności należy pamiętać o tym, aby wkładać kamień do pizzy zawsze do zimnego piekarnika. Jeżeli włożymy kamień do nagrzanego piekarnika ryzykujemy szokiem termicznym, który może spowodować pęknięcie kamienia. Nie można kłaść także mrożonej pizzy bezpośrednio na rozgrzanym kamieniu do pizzy, ponieważ w takiej sytuacji także można doprowadzić do jego pęknięcia.
Kamień do pizzy - jak o niego dbać?
Pamiętać należy o tym, że po pieczeniu pizzy kamień musi wystygnąć (około 2 godzin). Polanie gorącego kamienia wodą może oczywiście spowodować jego pęknięcie. Bardzo wielu producentów poleca mycie kamienia wyłącznie czystą wodą, bez użycia jakichkolwiek detergentów. Nie warto przejmować się również tym, że po kilku pieczeniach pizzy kamień zacznie zabarwiać się na różnorodne kolory. Jest to tak naprawdę naturalne zachowanie tego materiału. Nawet już po kilku użyciach kamień może zacząć zbierać kolorowe ciapki i różnorodne plamy na sobie.
Dodaj komentarz