Najnowsze wpisy, strona 1


gru 04 2017 Dzisiejsze produkty spożywcze - co zawierają...
Komentarze: 0

W dzisiejszych czasach modyfikacje artykułów żywnościowych są bardzo powszechne i coraz łatwiejsze do wprowadzenia w życie dzięki użyciu nowoczesnych technologii. Takie metody są stosowane, przede wszystkim w celu: przedłużenia okresu przydatności do spożycia, polepszenia własności odżywczych danego artykułu oraz uatrakcyjnienia walorów handlowych.

We współczesnym świecie wytworzenie produktów spożywczych bez stosowania jakichkolwiek substancji dodatkowych jest mało realne…

Z jednej strony obawiamy się, iż spożycie w nadmiarze chemicznych dodatków do żywności może nam zaszkodzić, ale z drugiej - stawiamy coraz większe wymagania przed producentami. Dotyczą one dostępności, bezpieczeństwa, zróżnicowania, funkcjonalności i wygody użycia. Jedną z bardziej kontrowersyjnych i ciągle dyskutowanych substancji są konserwanty oraz barwniki spożywcze - uważane za niepożądane dodatki chemiczne. Wraz z rozwojem przemysłowym metod produkcji żywności i rosnącymi wymaganiami konsumentów, zaczęto stosować dodatki o innym niż utrwalanie oraz nadawanie barwy działaniu technologicznym. Do wytwarzania bardziej złożonych produktów potrzebne były bowiem nowe substancje dodatkowe, nadające pożądane cechy oraz stabilność w czasie przechowywania i obrotu.

Substancje dodatkowe dodawane do żywności, m. in. naturalne barwniki spożywcze i konserwanty, mogą prowadzić do wzrostu ilości substancji toksycznych w ludzkim organizmie i mieć negatywny wpływ na zdrowie człowieka…


Dużą część dodatków do żywności stanowią substancje szkodliwe dla zdrowiu człowieka. Każdy z tych dodatków jest badany oddzielnie. Indywidualnie jest również określana dopuszczalna jego zawartość w produkcie spożywczym. A przecież często jeden produkt ma w sobie kilkanaście dodatków chemicznych, które łącznie stanowią "bombę" chemiczną dla konsumenta. Poza tym z góry zakłada się, albo i nie, że jedna osoba spożyje określony artykuł spożywczy w również określonej ilości.


gru 02 2017 Rękaw cukierniczy- zalety
Komentarze: 0

Rękaw cukierniczy jest jednym z najczęściej używanych przyrządów do zdobienia różnorakich ciast. Jest to związane z faktem, że posiada on bardzo wiele istotnych zalet.

Rękaw cukierniczy- skuteczność zdobienia

Największą zaletą rękawa cukierniczego jest to, że jest on bardzo skuteczny. Dzięki niemu można umieścić na ciastach różne ozdoby bez większego męczenia się. Możliwe jest to, jeżeli zakupione zostaną odpowiednie tylki cukiernicze. Są to końcówki przyczepiane do rękawa, które przybierają różne kształty. W zależności od nich można tworzyć różne ozdoby z kremu, czy lukru. Dzięki nim ciasta wyglądają znacznie bardziej atrakcyjnie.

Prosta obsługa
Bardzo ważne jest to, że obsługa takiego urządzenia jest również bardzo prosta. Tak naprawdę powinien z nią sobie poradzić każdy amator cukiernictwa. Wystarczy tak naprawdę w rękawie umieścić krem, albo inne jadalne tworzywo, a następnie przechylić go i za pomocą odpowiedniej końcówki malować na powierzchni ciasta. Oczywiście, jeżeli ktoś posiada zdolności artystyczne, to z pewnością ozdoby wyjdą bardziej zaawansowane. Dla amatorów są jednak specjalne tylki cukiernicze, które pozwalają na stworzenie na cieście podstawowych kształtów za pomocą rękawa. Warto pamiętać o tym, że każda najmniejsza i najprostsza ozdoba będzie w stanie wpłynąć na wygląd ciasta w pozytywny sposób. Stąd też warto zakupić takie urządzenie i zdobić wypieki własnoręcznie.