Jak prawidłowo używać kamienia do pizzy?...
Komentarze: 0
Zakup porządnego kamienia do pizzy to tak naprawdę połowa drogi do sukcesu, ponieważ bardzo ważną kwestią jest także jego prawidłowe użytkowanie. Przed pieczeniem pizzy pamiętać należy przede wszystkim o tym, aby rozgrzać najpierw kamień. W tym celu należy włożyć go do piekarnika na około 0,5 godziny. Temperaturę należ ustawić na maksymalną wartość. Warto wspomnieć również i o tym, że kamień do pizzy powinien znajdować się na niskim (ale nie na najniższym) poziomie w piekarniku. Osoby, które chcą zapiekać pizzę od góry grillem, powinny dać kamień nieco wyżej.
O czym należy pamiętać?
W pierwszej kolejności należy pamiętać o tym, aby wkładać kamień do pizzy zawsze do zimnego piekarnika. Jeżeli włożymy kamień do nagrzanego piekarnika ryzykujemy szokiem termicznym, który może spowodować pęknięcie kamienia. Nie można kłaść także mrożonej pizzy bezpośrednio na rozgrzanym kamieniu do pizzy, ponieważ w takiej sytuacji także można doprowadzić do jego pęknięcia.
Kamień do pizzy - jak o niego dbać?
Pamiętać należy o tym, że po pieczeniu pizzy kamień musi wystygnąć (około 2 godzin). Polanie gorącego kamienia wodą może oczywiście spowodować jego pęknięcie. Bardzo wielu producentów poleca mycie kamienia wyłącznie czystą wodą, bez użycia jakichkolwiek detergentów. Nie warto przejmować się również tym, że po kilku pieczeniach pizzy kamień zacznie zabarwiać się na różnorodne kolory. Jest to tak naprawdę naturalne zachowanie tego materiału. Nawet już po kilku użyciach kamień może zacząć zbierać kolorowe ciapki i różnorodne plamy na sobie.
W dzisiejszych czasach bardzo dużym zainteresowaniem cieszą się silikonowe foremki do ciastek z ceramicznymi talerzami. Po upieczeniu ciastek ceramiczny talerz należy wyjąć z foremki i bezpośrednio zaserwować na stół. Dzięki takiemu prostemu rozwiązaniu mamy 100% pewność, że nie uszkodzimy ciastek w czasie ich wyjmowania z foremek.
Konsystencja konkretnego warzywa. Należy mieć na względzie jednak, że gotując taki makaron, czas jego gotowania należy ściśle dopasować do typu konkretnego warzywa oraz grubości powstałych nitek – dość łatwo rozgotować warzywa w takiej formie.
Zakup porządnego szynkowaru to tak naprawę połowa sukcesu, ponieważ bardzo ważną kwestią jest także zakup wyposażenia dodatkowego. W pierwszej kolejności warto sprawdzić, czy nasz szynkowar posiada termometr, jeżeli nie to należy jak najszybciej go dokupić. Porządny termometr umożliwia precyzyjne kontrolowanie temperatury, która powinna utrzymywać się na poziomie około 70ºC-90ºC. Jak powszechnie wiadomo woda w garnku nie powinna być wrząca, tylko lekko zagrzana.
W dzisiejszych czasach modyfikacje artykułów żywnościowych są bardzo powszechne i coraz łatwiejsze do wprowadzenia w życie dzięki użyciu nowoczesnych technologii. Takie metody są stosowane, przede wszystkim w celu: przedłużenia okresu przydatności do spożycia, polepszenia własności odżywczych danego artykułu oraz uatrakcyjnienia walorów handlowych.